Elevudveksling 2019

Det er en udfordring at finde tilstrækkeligt med danske elever fra de små klasser og sydslesvigske elever fra de ældre klasser til udvekslingsprojektet.

3000px _20141114TR001

120 sydslesvigske og 120 danske børn mellem 9 og 16 år var i år med til den årlige elevudveksling, som Skoleforeningens rejsekontor organiserer hvert år. Det er et stort antal, men faktisk ville mange flere kunne komme afsted, hvis der ellers var en match på den anden side af grænsen.

- Vi kunne desværre ikke finde et match til 60 sydslesvigere og 25 danske unge, fortæller lederen af rejsekontoret, Sally Flindt-Hansen.

Når Skoleforeningen matcher de unge, ser man i første omgang på, hvilke interesser de unge har.

- Vi forsøger selvfølgelig at matche de unge i forhold til deres interesser, men det kan ikke altid lade sig gøre. Men de kan sagtens kan have en rigtig god elevudveksling, også selvom man er blevet matchet med én, som man interessemæssigt ikke passer 100 % med, men derfor kan kemien godt være rigtig god alligevel, siger Sally Flindt-Hansen.

En af årsagerne til, at nogle elever ikke kan komme afsted er, at der er flere ansøgere på den ene side af grænsen end på den anden.

- Og det kan være forskelligt fra år til år. I år har vi flere elever fra Sydslesvig, men i andre år har det været omvendt. Det kan vi ikke vide på forhånd.

Ekstra indsats

Et typisk forløb på rejsekontoret er, at der er flere elever fra Danmark, der har interesse end fra Sydslesvig.

- Og det er jo helt naturligt. Vi har cirka 3000 elever fordelt på 4. til 10. klasse i Sydslesvig som ville kunne være med, mens potentialet i Danmark selvfølgelig er meget større, siger Sally Flindt-Hansen.

For at kunne imødekomme alle ansøgere fra Danmark, gør rejselærerne ude på skolerne så en ekstra indsats for at finde flere sydslesvigske elever.

- Og her oplever vi hvert år, at de nye sydslesvigske ansøgere kommer fra de små klasser, mens vi har brug for unge fra de ældre klasser, siger Sally Flindt-Hansen. Omvendt er der hårdt brug for flere unge elever fra Danmark til at matche de mange unge fra 4. og 5. klasse i Sydslesvig.

Dkflaelevudveksling -653823034

Savannah fra Ejdrup og Luisa fra Flensborg har netop gjort den erfaring. De går begge to i 9. klasse, og Savannah havde allerede søgt sidste år.

- Men der var desværre ikke et match til mig, fortæller hun.

Hos Luisa var det lige omvendt. Hun kunne ikke finde et dansk match i 4. og 5. klasse, men havde sidste år for første gang en udveksling med en dansk pige.

For Sally Flindt-Hansen er forklaringen for, at de unge sydslesvigere »tør« tidligere den særlige historie med feriebørn, man har i Sydslesvig.

- Mange forældre, bedsteforældre, bekendte og venner har været feriebørn eller udvekslingsbørn. Det er ikke noget, der er fremmed eller farligt for familierne. Det er helt normalt, siger hun.

- De sydslesvigske børn er heller ikke bange for sproget. De er jo vant til, at skolens sprog er dansk, mens de danske børn måske tror, at de skal tale tysk i skolen, siger rejsekontorets leder.

Derfor tager grænseforeningens to konsulenter Claus Jørn Jensen og Per Oetzmann ud til skolerne og fortæller om elevudvekslingen.

- Det er ikke de store fortællinger om Sydslesvig, men oplæg i børnehøjde, som skal formidle fornemmelsen af, at det er noget skønt det her, siger Sally Flindt-Hansen.