Feriebarn.dk

"Feriebarn.dk" - arrangerer kulturmødeaktiviteter, elevudveksling og sommerferieaktiviteter, hvor børn fra det danske mindretal i Sydslesvig og børn fra Danmark møder hinanden.

Navnet "Feriebarn" har en lang historie. De traditionelle ferieophold "Sydslesvigske Børns ferierejser", som startede i 1919, gik ud på at børn fra Sydslesvig kom på sommerferieophold hos familier Danmark. I de sidste 10 år er der også kommet andre tilbud til, f.eks. elevudveslingsophold og sommerlejre. De traditionelle ferieværtsophold blev stoppet i 2021 men de andre, spændende aktiviteter under "feriebarn.dk" fortsætter og videreudvikles.

For børn fra Sydslesvig er det vigtigt at opleve dansk kultur i Danmark og sammen med jævnaldrende fra Danmark. I dette møde kan de sydslesvigske børn praktisere deres danske sprog og lære dansk kultur nærmere at kende. på samme måde får børn fra Danmark udvidet deres egen horisont og lyst til at lære om andre sprog og kulturer i mødet med et barn fra Sydslesvig. Man får en kammeret som taler dansk og tysk og som har en fod i både i dansk og i tysk kultur. Og ikke nok med det; det helt særlige, som kulturmødet kan, er at det får deltagerne til at reflektere over deres egen kulturelle baggrund. Det personlige møde mindsker fordomme og klæder børnene på til at begå sig i en globaliseret verden.

Siden 2015 har feriebarn.dk tilbudt elever fra Danmark at tage deres 10. klasse som gæste-elev på en sydslesvigsk skole. Dette tilbud er der mellem 2-6 elever der udnytter hvert år. Et år i Sydslesvig modner dig, åbner din kulturelle horisont og styrker dit tyske sprog. Udvekslingseleverne bor hos en værtsfamilie eller på ungdomskollegie med andre unge.

Oversigt over projektets aktiviteter

- Sommerferie-lejre i både Danmark og Sydslesvig

- Elevudveksling i skoletiden (i uge 45-47)

- Tilbud om at tage 10. klasse på én af de danske mindretalsskoler i Sydslesvig