Ferievært på Langeland 2016: Vi hyggede os med Greta

Det var rigtigt hyggeligt at møde Gretas familie. Vi var meget overraskede over, hvor gode hele familien var til at tale dansk. Greta er rigtig sød og inspirerende og jeg tror at vi har fået en ven for livet syd for grænsen.

Dw

Familien Rathe på Langeland havde i 2016 et feriebarn: Greta Wittke fra Sydslesvig. Greta går til daglig på Askfelt Danske Skole.

"Vi skulle have besøg af Greta i slutningen af uge 29 og frem til lørdag i uge 30. Vi havde på forhånd skrevet sammen med Greta og hendes mor, Dagmar over messenger. Her havde vi udvekslet familiebilleder, praktiske informationer og nyheder. Gretas familie ville gerne selv køre hende over til os på Langeland, så de kunne møde os, se hvordan vi boede osv. Det var de naturligvis velkomne til, og vi havde forberedt aftensmad til at de kom fredag d. 22. Juli. Det var rigtigt hyggeligt at møde Gretas familie og vi hyggede os meget. Vi var meget overraskede over, hvor gode hele familien var til at tale dansk. Både mor, lillebror og Greta taler flydende dansk, trods det, at de jo nærmest udelukkende taler og lærer det i skolen. Derhjemme og sammen med deres venner taler de tysk. Alt samtale foregik derfor på dansk.

De første par dage skulle Greta lige falde til. Hun ville gerne have sit eget værelse, så det fik hun. Vi var ved stranden, malede sten, var i Rudkøbing og Svendborg at shoppe, hyggede os med at se film om aftenen de første par dage, og om mandagen tog vi på ø-lejr på Langeland. Her sov vi i telt, badede, lavede yoga, sang i kor, dansede folkedans og meget andet sammen med mange andre familier med børn.

Da vi kom hjem herfra om onsdagen, tog vi direkte på Langelands Festivalen og hyggede os der hele dagen og aftenen. Resten af ugen var vi ved stranden, dansede hip-hop (Greta er en meget dygtig og entusiastisk hip-hop danser), spillede klaver, spillede spil, læste højt og hyggede os bare rigtig meget. Lørdag d. 30. Juli kom Dagmar og Gretas bedstemor og hentede Greta igen. Gretas bedstemor taler kun tysk, så her blev hele familie sat på tyskprøve, da vi jo gerne ville fortælle hende om alt, hvad vi havde lavet. Det var en rigtig god ferie, og Greta var rigtig god til at hoppe med og sige ja til alt hvad vi foreslog, også selvom at hverdagen og ferier hjemme hos hende ser meget anerledes ud end her. Hun er rigtig sød, inspirerende og jeg tror at vi har fået en ven for livet. Vi er ved at lave en aftale om, at vores datter, Aija (jævnaldrende med Greta) skal ned på ferie hos Greta til næste sommer, så det bliver spændende. Ellers kunne vi godt tænke os at få besøg af Greta igen. Det har været en super dejlig og spændende ferie!"

Jeanette Rathe, ferievært fra Rudkøbing i 2016