Videbæk 2015: Den danske sommerferie når den er bedst

I sommeren 2015 var Lene og Bertel fra Danmark så friske, at holde sommerferie med 2 energiske drenge fra Sydslesvig: Henrik og Bo. Læs om deres oplevelser i »Lenes dagbog« her.

DSC04585

11. juli

Vi er på tur med vores feriebørnene Bo og Henrik i dyrehaven Dania. Først nyder vi en cola ved den lille skovsø. Og vi skal også have en selfie, så Bertel kommer med på billedet. Vi bruger meget tid på at gå rundt i skoven for at opleve naturen, men bedst er det når vi kører, for dyrene er vant til Bertels bil, og vi får set både dådyr og mufloner rundt om i dyrehaven. Børnene nyder også køreturen og på skift sidder de ved vinduet.

Hver dag kører Bertel rundt i dyrehaven for at holde øje med dyr og natur, og feriebørnene holder meget af disse daglige køreture på de ujævne veje. Bedst er det når de på skift får lov til ved den langsomme kørsel at hænge halvt ud af sidevinduet.

DSC04514

12. juli

Drengene havde masser af energi, og vi kørte til Kulsøen, hvor der ligger et primitivt træhus med shelter og spiseplads til en hel klasse. Husets tag skulle bestiges af de to vildbasser, og det blev til adskillige forsigtige glideture ned ad taget. Men allerbedst var det nu nok at være hjemme på gården hos Lene og Bertel og køre med den lille traktor. Her samles sten på den lille vogn og arealet rives med en lille harve.

Vi så også vores vindmølle, og Henrik og Bo lærte en masse om møller og vindenergi. De prøvede også at tælle de mange bolte ved jorden, som holder mølletårnet fast. Vi var inde i møllen, men man kan ikke få lov til at komme op i møllen, når den arbejder.IMG_1846

Denne dag er vi også på en lille udflugt godt 25 km borte. Her besøger vi Stauning flymuseum. Flere af de udstillede genstande var fra 2.verdenskrig og drengene vidste meget om krigen, så det blev ekstra interessant for dem at se de gamle uniformer og maskiner som blev brugt i krigen. Vi brugte ca. en time på museet, og bagefter spiste vi is og Bo og Henrik hyggede sig på en lille legeplads.

13. juli

Vi havde faste rutiner og spisetider. Derfor var det heller ikke tilladt at sove meget længe, selv om det var sommerferietid.

Hver dag skulle køerne fodres om morgenen. De går godt nok ude på græs, men lidt ekstra foder er lækkert for dyrene. Her hjælper Henrik med at fodre. Henrik og Bo var generelt dygtige til at hjælpe til med arbejdet. Og det var sjovt at få en køretur i den store traktor. Men – dagen slutter hjemme med den lille traktor, så gårdspladsen bliver rigtig flot --- og vinduerne støvede!!

Om aftenen ser vi fjernsyn, og Henrik har fundet en god tegneserie kanal med dansk tale. Så samtidig høres der rigtig meget godt dansk sprog på en spændende måde. MEN - Henrik har indtaget sofaen, og ferievært Bertel må nøjes med en lænestol!! Sådan gik det næsten hele ugen

14. juli

Vi er kørt over til et nærliggende område, hvor der har været gravet brunkul. Her ligger der rester af kul i det opgravede sand.

På turen hjem kører vi gennem en lille skov, hvor der er opstillet et skydetårn og drengene klatrer straks derop. Vi kører også på besøg hos naboen, hvor et lille føl får sutteflaske, fordi føllets mor er død. Henrik holder flasken, mens føllet sutter i sig. Bo prøver også, men opgiver hurtigt. Bagefter ser drengene alle de maskiner, som hører til nabogården, og Bo er meget begejstret.

DSC04536

15. juli

Udflugt til Jyllands Park Zoo, som ligger ca. 10 km fra vores bopæl. Dejlig dag med mange oplevelser, specielt bemærkes sejlturen 4597, der blev lidt vild, fordi drengene skulle konkurrere om at stå op uden at røre ved noget. På et tidspunkt sejlede de rundt og vendte, og Henrik brokkede sig meget over, at Bo sejlede på den forkerte side og ikke kendte søfartsreglerne. Det gjorde Henrik nemlig fra utallige sejture med hans egen familie. Sjov og festlig dag i parken med dyr og legeredskaber.

DSC04596

Megen tid går med daglige rutiner. Vi brugte også tid på at udarbejde en lille dagbogsmappe med printede billeder i plastiklommer, og dertil skulle der skrives en kort lille tekst på dansk. Der skulle arbejdes mindst ½ time, før man fik lov til igen at se fjernsyn eller andet. Vi forsøgte også at tegne, men det blev desværre ikke til så meget.

16.-17. juli

På skift prøvede børnene at lave dessert, delvis efter egen ide. Efter vi havde spist aftenens hovedret gik Henrik i gang med at servere is med snittede friske jordbær. Han klarede selv det hele, men vi andre slappede af og ventede spændt. Hver tallerken pyntes med et vaffelrør med et jordbær på toppen. Der var ekstra mange jordbær flot snittet i små stykker. Det er vi ikke vant til i Danmark, men smagen af jordbær kom godt frem på denne måde. Vi nød den dejlige dessert og hyggede os sammen.

DSC04623

Så kom sommerens længste tur, nemlig til Vesterhavet for at se bunkerne nord for Søndervig. Det drejer sig om en gammel fæstning fra 2.verdenskrig, så rigtig mange bunkere ligger endnu bevaret på stranden. Det gik op og ned og ind i dem. Alt blev prøvet og undersøgt, mens vi snakkede om krigen og baggrunden for dette anlæg. Bo var meget forundret over, at der fandtes så mange bunkere samlet. Han havde tidligere set en ved Vesterled sammen med børnehaven.

DSC04631

Nu er det Bos tur til at lave dessert. Han har selv været med til at købe citronfromage. Den skal pyntes flot med vaffelrør og chokolade, så det tog rigtig lang tid med alle forberedelserne. Det blev meget overdådigt, og der blev da også dessert til 2 dage.

Skrevet af Lene Mose Nielsen, foto af Bertel Jensen