Årsberetning 2015

ved leder af Rejsekontoret, Sally Flindt-Hansen

20150711_3729

Rejsekontoret samarbejder med Grænseforeningen i Danmark om projektet Sydslesvigske Børns Ferierejser, som arrangerer ferieophold og udvekslingsrejser i Danmark. Herigennem får eleverne en kulturel oplevelse og et sprogligt boost, og ikke mindst knyttes der personlige kontakter mellem Danmark og Sydslesvig, som ofte holder i mange år frem. Rejsekontoret vejleder også om efterskoleophold i Danmark og fungerer som serviceorgan for lejrskoler og danske skoleklasser, der er interesserede i at besøge Sydslesvig.

Med min tiltrædelse den 1. april gik en nytænkt afdeling i skoleforvaltningen officielt i luften. Rejsekontoret har som mål at skabe levende forbindelser mellem Danmark og Sydslesvig og er samlingssted for rejseaktiviteter inden for Skoleforeningen. Fysisk holder Rejsekontoret til på Christian Paulsen-Skolen i Flensborg.

Sommerferierejser

Feriebarn

20150727 105738022 IosProjektet Sydslesvigske Børns Ferierejser har efterhånden næsten 100 år på bagen. Og selvom den moderne families forventninger til en sommerferie bevæger sig væk fra ønsket om fire ugers afslapning i egen baghave, kunne vi i sommeren 2015 dog alligevel konstatere, at projektet er alt andet end ved at uddø. 146 feriebørn rejste i 2015 af sted til i alt 146 ferieværter i Danmark. Blandt disse værter var 40 ny-tilmeldinger (en fordobling i forhold til 2014), som ønskede at blive hjemme i ferien og åbne deres hjem for en sydslesvigsk »bonusbror- eller søster«.

Det er glædeligt med så mange nye ferieværter, og næste år vil vi igen bestræbe os på at få endnu flere nye ferieværter. Interessen for at blive feriebarn er blandt de sydslesvigske elever fortsat stabil, og vi modtog også til denne sæson mange tilmeldinger.

Bus i stedet for tog

52 feriebørn blev selv kørt og hentet, mens 92 børn rejste med Rejsekontorets fællestransporter. Grundet de seneste års store irritation over togtrafikken i Danmark, valgte vi i år udelukkende at arrangere buskørsel, som er forløbet fint med undtagelse af enkelte byer, hvor bussen havde problemer med at holde det planlagte sted, som for eksempel bag Københavns Hovedbanegård i København. Takket være vores engagerede rejseledsagere, som hurtigt fik gang i kommunikationen med ferieværterne, og de afslappede og fleksible buschauffører lykkedes det spontant at finde et alternativt holdested i hovedstaden. Det er vigtige erfaringer at samle for Rejsekontoret i forhold til fremtidens busruter.
Selvom den fælles ud- og hjemrejse er en essentiel del af feriebarn-oplevelsen, er det ikke bekymrende, at stadigt flere familier vælger at organisere rejsen privat og personligt aflevere barnet og møde værtsfamilien. Det er et tegn på, at der skabes relationer mellem familierne.

Lejrskole i sommerferien

Næsten hver eneste sydslesviger kan berette om sine dejlige sommerferieoplevelser på Vesterledlejren nær Hvide Sande. Også i sommeren 2015 har Rejsekontoret haft fornøjelsen af at tilbyde to hold, som hvert opholder sig på Vesterled i 12 dage.

Interessen for Vesterled er stor, og ikke kun de tilmeldte børn i alderen 8-12 glæder sig. Også de to teams omkring lejrene, som hver består af en leder og fem dygtige hjælpere, glæder sig til at give børnene en fantastisk ferie.

Hjerting Kystsanatorium

For tredje år i træk har vi i samarbejde med Sundhedstjenesten sendt 44 børn til kystsanatoriet i Hjerting. De fantastiske rammer med det dygtige personale har igen i år inviteret til uforglemmelige sommerferieoplevelser for alle deltagere.

Et personligt boost udover det sædvanlige: Elevudveksling

IMG 1853I 2015 går vi den femte sæson med »Elevudvekling uge 45-47« i møde. Projektet er populært. Fortsat har mange skoleelever fra både Danmark og Sydslesvig vist interesse for mødet med en jævnaldrende og dennes skolehverdag på den anden side af grænsen. Rejsekontoret fungerer her udelukkende som et mellemled, der matcher udvekslingsparrene efter alder og interesser – herefter er bolden givet op, og de unge mennesker skal selv tage kontakt til den fremmede elev. Som udvekslingselev oplever man en anden måde at være dansk på, en anderledes skolehverdag og får en spændende udlandserfaring uden mor og far – for de fleste er det første gang, de rejser over grænsen alene. Det er ikke kun noget, der rykker – det modner også gevaldigt. For nogle elever fører det til en kontinuerlig kontakt med samme udvekslingsven, mens andre udvekslingspar ikke har harmoneret så godt og ønsker en ny partner året efter. Især dette må siges at være et stærkt og beundringsværdigt karaktertræk hos de unge mennesker, som trods en mindre succesfuld udvekslingserfaring ikke har mistet modet, men har lyst til at kaste sig ud i projektet igen med en ny udvekslingspartner. Elevudvekslingens styrke er, at den er baseret på gensidighed: To familier åbner deres hjem for hinandens barn. Rejsekontoret ønsker at bringe elevudvekslingen ét niveau højere op, nemlig dér hvor en udvekslingsrelation fra uge 45-47 videreføres til en sommerferierejse sommeren derpå.

Statistik 2009-2015 Rejsekontoret

Statistik 2015

Rejsekontoret på de sociale netværk

»Alle skulle prøve at have feriebørn« skrev en ferievært i juli 2015 i Facebook-gruppen »Sydslesvigske Børns Ferierejser«, som vokser ugentligt. Her kan alle involverede feriebørn og deres forældre, ferieværter, udvekslingselever, forældre til Vesterledbørn og alle andre, som brænder for sydslesvigske børns ferierejser, holde sig opdaterede, dele informationer og lade hinanden få glæde af søde, sjove og hyggelige anekdoter fra deres ferieoplevelser – lige meget om det var i 1955, 1985 eller 2015!

Rejsekontoret samler i øvrigt altid på gode historier til hjemmesiden www.feriebarn.dk og modtager gerne disse på [email protected].

Sæsonen 2016 starter nu!

Fortæl dit personlige netværk i Danmark om Rejsekontoret, og gør dem nysgerrige efter at høre mere om både sommerferierejser og elevudveksling, så vi kan sende endnu flere børn af sted i 2016. Som ferievært skal man ikke stå på hovedet for at give feriebarnet »en sommerferie ud over det sædvanlige«. Feriebarnet deltager i familiens feriehverdag på værtens præmisser og forventer ikke særbehandling.

Efterskole

Rejsekontoret behandler ansøgninger om støtte til efterskoleophold samt vejleder elever og forældre om valg af efterskole. I skoleåret 2015-2016 flytter 44 sydslesvigske ind på én af de mange efterskoler i Danmark. Forskellige tiltag i samarbejde med Efterskoleforeningen og Grænseforeningen i løbet af de seneste år har gjort informationer om efterskoleophold mere tilgængelige for de sydslesvigske unge. Et af disse har for eksempel været »Efterskolernes dag«; et messearrangement på henholdsvis A. P. Møller Skolen og Duborg-Skolen, som gav de unge mulighed for at møde efterskoler fra Danmark. Herudover har Cornelius Hansen-Skolen og Duborg-Skolen i samarbejde med Rejsby Europæiske Efterskole arrangeret »Et Døgn på Efterskole«, som var en stor succes og afsluttedes med et arrangement for forældrene, som også fik lov til at snuse til efterskolelivet. Sidst men ikke mindst tilbyder et antal skoler i Sydslesvig hvert år deres elever at prøve efterskolelivet i 14 dage. Eleverne deltager i denne periode i efterskolelivet og undervisningen på lige fod med efterskolens regulære elever og oplever på denne måde, om efterskolelivet er det rigtige for dem.

»Pædagogisk turistkontor«

3000Px 20141114TR017Det nye Rejsekontor ønsker ikke kun at planlægge og koordinere ferierejser og elevudveksling, men i det hele taget at samle alle grænseoverskridende rejseaktiviteter, der har et pædagogisk sigte. Skoleforeningen modtager ofte henvendelser fra skoleklasser eller foreninger i Danmark, der ønsker at besøge Sydslesvig i forbindelse med en lejrskole eller et studieophold. Rejsekontorets vision er at blive et serviceorgan for udefrakommende, som vil til Sydslesvig, men ikke ved, hvor de kan bo godt og billigt eller hvilke seværdigheder, der er spændende for deres elever at se. Det er ikke altid det, der står i rejseføreren eller på nettet, der er det bedste, og mange faktorer, som for eksempel opholdets tidspunkt, elevernes alder, budget og faglig sammenhæng for rejsen, har indflydelse på, hvad der giver mening at se på turen i Sydslesvig. Interessen for Sydslesvig er stor blandt danske skolelærere, og denne positive tendens kan vi kun fremme, hvis deres elever tager herfra igen med en »fed« og for dem relevant oplevelse i kufferten. For at samle den nødvendige knowhow ønsker Rejsekontoret i samarbejde med et netværk af relevante sparringspartnere inden for uddannelses-, kultur- og turismesektoren at tilrettelægge nogle rigtig gode pakkeløsninger. Denne kreative proces påbegyndes i efteråret 2015.

Tak til alle hjælpere

Uden jer ville vi ikke kunne skabe de mange gode relationer mellem Danmark og Sydslesvig. Tak til vores engagerede feriebørns konsulenter, til de frivillige hjælpere fra Sydslesvig, som føler en helt særlig forbindelse til feriebarnsarbejdet, tak til Dansk Sundhedstjeneste, som hvert år arbejder for at sende feriebørn til Hjerting og tak til Grænseforeningens foreningskonsulent Claus Jørn Jensen, der kører Danmark tyndt på jagt efter ferieværter. Tak til Grænseforeningen og Efterskoleforeningen for samarbejdet i 2015. Tak til Rendbjerg-, Hjerpsted- og Vesterled-teamene, der med deres store overskud, tryllerier i køkkenerne og deres smittende humør giver alle børn en helt fantastisk oplevelse.

Tak til alle; I er alle med til at mange elever hvert år kommer af sted på en »grænseoverskridende« rejse.