Årsberetning 2020

Ved leder af Rejsekontoret, Sally Flindt-Hansen

Danebro

100-året for traditionelle ferierejser

Skoleåret 2019-2020 blev for Rejsekontorets vedkommende skudt i gang med et brag af en jubilæumsfest, hvor 70 gæster på Ungdomskollegiet fejrede 100-året for de sydslesvigske børns ferierejser. Det var en fornøjelig aften med underholdning, taler og sange. Snakken omkring bordene gik livligt og der blev delt mange erfaringer om ferierejserne igennem tiderne. På denne aften blev det også offentliggjort, at Grænseforeningen trækker sig ud af samarbejdet omkring ferieopholdene hos værtsfamilier. Grænseforeningen bakker fortsat op om Rejsekontorets øvrige kulturmødeaktiviteter. Tiden er moden til, at nytænke kultur- og sprogmødet og fakt er at der ikke længere er interesse for at tilmelde sig til de traditionelle ferieværts-ophold. I stedet ser både Grænseforeningen og Skoleforeningens Rejsekontor stort potentiale i elevudveksling og sommerlejre, hvor sydslesvigske og rigsdanske børn mødes, leger og lærer sammen.

Elevudvekslingen uge 45-47 i 2019

120 sydslesvigske og 120 danske børn fra 4.-10. klassetrin var i efteråret 2019 med til den årlige elevudveksling. Desværre måtte 60 sydslesvigere og 25 danske unge få afslag, fordi vi ikke kunne matche dem. En af årsagerne til det var, at der var flere ansøgere på den ene side af grænsen end på den anden. Denne skævvridning kan være forskellig fra år til år. I 2019 havde vi flere elever fra Sydslesvig, men i 2020 kan det igen være omvendt. Vi er klar til en ny omgang elevudveksling i efteråret 2020 og håber, at elever som fik afslag i 2019 ikke har mistet modet, men tilmelder sig igen. Elevudvekslingen er den ultimative mulighed for at eleverne kan opleve en hverdag og skolegang på den anden side af grænsen. Sprogligt giver det eleverne fra Sydslesvig rigtig meget at komme til Danmark og for eleverne fra Danmark er mødet med en sydslesviger en ægte øjenåbner ift. nogle af de ting de hører i undervisningen og som hidtil har været meget abstrakte, ligesom det er spændende for dem at komme en uge til Tyskland.  Rejsekontoret modtager hvert år flere tilbagemeldinger fra forældre eller skoleledere fra Danmark, der pga. elevudvekslingen nu har fået så stor interesse for Sydslesvig, at de gerne vil på lejrskole syd for grænsen. Flere af de matchede elever, hvor kemien var i top, vælger også at mødes i sommerferien. På den måde bliver en ”institutionaliseret kontakt” til en ægte relation på tværs af grænsen - og dét er Rejsekontorets fornemste opgave og motivation!

Ophold hos ferieværter 2020

Det skal siges, at ferierejserne faldt en smule til jorden i år. Grundet grænselukningen blev mange af de sydslesvigske feriebørn og deres familier godt og grundigt usikre på, hvordan og om de overhovedet kunne besøge deres ferieværter i år. Rejsekontoret tog sig som altid af de formelle ting (indhentning af godkendelser fra myndigheder etc.) men meldte ud, at familierne måtte organisere transporten privat i år. Heldigvis åbnedes grænsen for personer med bopæl i Slesvig-Holsten og 27 feriebørn besøgte deres ferieværter i eget regi.

Sommerferiekolonier 2020

Planen var, at afholde 3 store sommerlejre på ”Lejrskolen Vesterled” og ”Lejrskolen Rendbjerg” for i alt 140 børn fra både Danmark og Sydslesvig i sommeren 2020. Vi kaldte lejrene ”Kultur-camps” og der var planlagt et stort program med udflugter og aktiviteter som ikke kun skulle give børnene en dejlig oplevelse og nye venner, men som også skulle lære børnene noget om Grænselandet, Genforeningen, sprog og kultur. Desværre ramte pandemien og alle lejre blev sat på standby. Grundet grænselukningen vidste Rejsekontoret helt frem til 14 dage inden 1. udrejse var planlagt ikke, om lejrene overhovedet kunne finde sted. For nok ville de danske børn kunne rejse til Rendbjerg og Vesterled, men de sydslesvigske børn og deres ledsagere kunne frem til den 15. juni ikke komme over grænsen! Det var en stor benspænder – men det lykkedes at gennemføre lejrene i sidste øjeblik. Dog i meget mindre skala (kun 4 lejre med 25 børn på hver) og uden noget stort program. Alligevel endte det med at blive nogle fantastiske lejre! På hver lejr var der mellem 2 og 12 børn fra Danmark med, hvilket viste sig at være en ren win-win situation for alle børn. Vi mener, at blandede lejre er vejen frem for at skabe et ægte sprog- og kulturmøde! Sommerlejrene 2021 er allerede på tegnebrættet og vi glæder os til at skabe gode rammer for at børn fra Danmark og Sydslesvig kan mødes, lege og lære, i 2021 forhåbentlig uden Corona-restriktioner og i stedet med masser af fri leg, tæt kontakt og udflugter!

Efterskoleophold

I 2019-2020 var 100 elever fra Sydslesvig på efterskole i Danmark. Når en elev fra Sydslesvig kommer hjem fra sit efterskoleophold er intet, som det var før. Det vil forældrene også typisk bekræfte, for det er en meget mere moden, selvstændig, reflekterende og demokratisk ung de får hjem fra efterskole. Dertil kommer at Danmark, dansk kultur og dansk sprog er virkelig blevet en ægte del af deres identitet. Det ved vi godt, på Rejsekontoret, og derfor bruger vi og skolevejlederne ude på skolerne i perioden oktober og frem til sommerferien meget tid på oplysningsarbejdet. Rejsekontoret har i de sidste 2 år arrangeret to info-aftener for forældre (én i Flensborg og én i Bydelsdorf) og vil også fortsætte med dette. Mange forældre er usikre og har mange spørgsmål og stor tvivl – her forsøger Rejsekontoret at rådgive og skabe tryghed, så forældrene føler sig i stand til at træffe den rigtige efterskolebeslutning. For det eren stor beslutning. Den 2. lørdag i februar afholdes altid ”Efterskolernes Dag i Sydslesvig” på hhv. Duborg- eller A.P. Møller-skolen. Desværre havde vi i februar 2020 kraftigt stormvejr og der var ikke mange besøgende til messen. Vi håber på bedre vejr den 20. februar 2021.

Tag din frivillige 10. klasse i Sydslesvig

På Rejsekontoret synes vi ikke kun, at vores elever skal have muligheden for et intensivt dyk ned i det danske. Hvorfor ikke også omvendt? Derfor tilbyder vi siden 2015 som en ”niche-aktivitet” elever fra Danmark at tage deres 10. klasse på en sydslesvigsk fællesskole. Eleverne kan bo hos en værtsfamilie eller på Ungdomskollegiet i Flensborg. For en sydslesvigske 10. klasse er det også en rigtig god ting at få en rigsdansk elev ind i deres klassefællesskab, som kan byde ind med moderne dansk ungdomssprog og kultur. I skoleåret 2019-2020 var George fra Egtved, Mathilde fra Skørping og Erik fra Viborg i Sydslesvig, hvor de tog en 10. klasse. Til skoleåret 2020-2021 flytter 3 elever ind i Sydslesvig (1 pige hos værtsfamilie og 2 på ungdomskollegiet) – og Rejsekontoret har også allerede interesserede elever til 2021-2022 og 2022-2023.

Lejrskole og koloni-ophold

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at 2019-20 var et rigtig dårligt år på lejrskolerne Rendbjerg og Vesterled. Det samme gælder for børnehavekolonien Hjerpsted, som slet ikke nåede at få nogen grupper i 2020. Også i 2. halvdel af 2020 vil der ikke komme nogen børn på hverken lejrskolerne eller kolonien. Her kan vi kun gøre én ting, og det er at se frem til 2021!

UngGenforening uge 20, 2020

UngGenforening blev aflyst, men aflyst - det er kontakten til Danmark ikke. 5.000 skoleelever fra Sydslesvig havde glædet sig til at besøge Danmark i uge 20 i anledning af Skoleforeningens, Grænseforeningens og SdUs fælles projekt ”UngGenforening”. Skoleforeningen har aldrig før sendt alle børn fra mindretallet afsted samtidig. Vi ville lave ét stort slag: 5.000 elever, dét kunne man ligesom forstå. Netop størrelsen på projektet var vigtig ift. mediernes interesse i Danmark. Det skulle markere over for danskerne, at der stadig er et stort, levende og vitalt mindretal på den anden side af grænsen. Det skulle vise, hvad et sundt grænselandsforhold og en grænseregion kan give begge lande af kulturelle værdier. Arrangementet ville have åbnet døren for en forståelse for det at være en del af et mindretal syd for grænsen. Vi arbejder på et alternativ i 2021. Selv om eleverne ikke kommer afsted i samlet flok, er vi dog ikke bekymrede; eleverne har muligheden for at komme til Danmark på udveksling eller sommerlejr/lejrskoleophold flere gange i løbet af deres skoletid. Og uanset hvad, er der igennem projekt UngGenforening blevet etableret utrolig mange partnerskaber, som ikke var der før og som kan blive langvarige venskabsrelationer.