Årsberetning 2022

Ved leder af Rejsekontoret, Sally Flindt-Hansen

DSCF5707

Sommerlejre og Elevudveksling

2021-22 var året, hvor kontakten til Danmark igen lige så stille vågnede op af sin corona-relaterede tornerose-søvn. Efter 1, 5 år med nærmest ingen rejseaktiviteter og andre mødeaktiviteter mellem sydslesvigske og danske børn og unge, kunne vi til Elevudvekslingen Uge 45-47 i 2021 tælle 64 match.

Dette var kun halvt så mange match, som vi ”plejer” at have, men vi er glade alligevel fordi det viste os, at lysten til at rejse ud og deltage i udvekslingsaktiviteter stadig er der.

I foråret 2022 mærkede vi for alvor den store interesse for vores aktiviteter; 650 børn fra Danmark og Sydslesvig tilmeldte sig til Rejsekontorets sommerferielejre, og det var igen desværre mange flere børn, end vi havde plads til på vores i alt 6 lejre. 315 børn fik en plads på enten Vesterled, Rendbjerg eller Christianslyst sommerlejren.

Afslutning på 2 projekter: "Mindretal på Efterskole" og "UngGenforening 2020"

Projekt ”Mindretal på Efterskole” kørte i årene 2018-2022 har i den grad styrket hele Skoleforeningens indsatsområde omkring efterskoleophold i Danmark. Én af projektets hovedaktiviteter var, at alle 7. klasser i løbet af deres skoleår skulle på et 24-timers ophold på en efterskole i Danmark. 21 gange har en sydslesvigsk 7. klasse i perioden 2018-2022 været på besøg på en efterskole i Sønderjylland. I alt har 768 elever og 41 lærere været afsted. Aktiviteten ”24-timer” er vigtig fordi mange elever og deres forældre fra Sydslesvig ikke har et stort kendskab til efterskole-formen og igennem et kort snuseophold finder ud af, om det er noget der kunne være interessant senere i 9. eller 10. klasse. Selvom projektet og den dertilhørende finansiering af ”24-timer på efterskole” er afsluttet, vil de gode samarbejdsrelationer mellem Skoleforeningen og projektets partnere Grænseforeningen og Efterskoleforeningen med sikkerhed fortsætte. Hver sydslesvigske fællesskole har igennem projektet fået gode partnerskaber op at stå med efterskoler i Danmark og det er guld værd, fordi det på den måde er nemmere at få aftaler i hus om besøg, prøveophold m.m., når man kender hinanden og ”har gjort det før”. Det er tydeligt, at sådanne indsatser, som kører over flere år, virkelig har en betydning for et områdes udvikling. Siden 2012 er antallet af elever fra Sydslesvig, der tager på en efterskole i Danmark, fordoblet.

Én bestanddel af projekt ”Mindretal på efterskole” var også tilbuddet om at unge mennesker fra Danmark kunne tage deres 10. klasse i Sydslesvig. Også dette tilbud lukkes nu med udgangen af skoleåret 2022-23. I skoleåret 2022-23 vil 3 elever tage deres 10. klasse i Sydslesvig og bo hos en værtsfamilie. Fremover – efter 2022-23 – vil vi fortsat gerne byde gæsteelever fra Danmark velkommen i vores 10. klasser, hvis de enten selv kan finde en værtsfamilie eller ønsker at bo på Ungdomskollegiet i Flensborg.

Projektet ”Ung Genforening 2020” ville sende alle sydslesvigske skoler og fritidstilbud (5500 børn og unge) på samtidigt besøg i alle de fem danske regioner i uge 20. De sydslesvigske skoler og de dertilhørende Børne og Ungdomshuse i Sydslesvig havde i fællesskab samarbejdet om at knytte i alt 79 bekræftede partnerskaber fordelt over 35 kommuner i Danmark. Der var lavet planer og programmer for undervisning og fritidstilbud for langt de fleste partnerskaber. Men hovedaktiviteten i projektet, nemlig besøget i uge 20, 2020, fandt aldrig sted. Nu afrapporteres projektet og vi siger tak for de mange ting vi lærte i forbindelse med udviklingen af projektet og de mange forberedelser.

Lejrskoler og koloni

Den 3. april 2022 skrev daglig leder på Lejrskolehjemmet Vesterled, Henriette Christiansen, på Vesterleds Facebookside:

”2022! Så skete det! Vi er ENDELIG i gang med sæsonen. Det første hold er kommet herop så nu er der larm og latter på Vesterled J  Køkkenet kører på fuld tryk og børnene og de voksne hygger sig og har det sjovt. Flaget er hejst og vi ser frem til en lang og god sæson!” Det skal ikke være nogen hemmelighed, at både skoleåret 2019-2020 og 2020-2021 var rigtig dårlige år på lejrskolerne Rendbjerg og Vesterled, samt Hjerpsted Feriekoloni, så glæden var selvfølgelig meget stor hos både dem der skulle afsted, og hos medarbejderne på lejrskolerne og Hjerpsted-kolonien, da der endelig kom børn igen i foråret 2022.

Hjerpsted Feriekoloni stod særlig skarpt da de første børn ankom på koloni i foråret 2022. Hjerpsted har nemlig i løbet af vinterens lukkeperiode været så heldig at have håndværkere i huset. Nu kan børn og pædagoger glæde sig over flotte nye gulve, nye lofter, loftslamper og nye senge.

Jubilæumsfester

I september 2022 fejrer vi hele to jubilæumsfester.

Den 2. september fejrer Hjerpsted Feriekoloni 50 års fødselsdag. Egentlig fyldte Hjerpsted 50 år i 2021, men grundet pandemien valgte vi af skubbe festen til 2022. Det bliver en jubilæumsfest med et sjovt og hyggeligt program til både børn og voksne. Alle er velkomne den 2. september kl. 14-17 på Hjerpsted Feriekoloni. Den 20. september fejrer vi endnu et jubilæum; denne dag Vesterleds 75 års jubilæum. Alle er velkomne kl. 12.00 på Lejrskolehjemmet Vesterled.

Nyt team på Rejsekontoret

Fra og med skoleåret 2022-23 kan vi også sige hjertelig velkommen og ”god arbejdslyst” til Rejsekontorets nye team. Lydia Graunke-Butz er ny leder, og Louise Andresen-Gildberg ny administrativ medarbejder på Rejsekontoret. Kontoret vil også i fremtiden vil huse området ”Voksenundervisningen”. Rejsekontoret og Voksenundervisningen er flyttet i nye lokaler i ”Tivolibygningen” på adressen Südergraben 36 i Flensborg.

 

 

Leder af Rejsekontoret

Sally Flindt-Hansen