Sydslesvigske Børns Ferierejser fylder 100 år

I 1919 rejste de første sydslesvigske feriebørn afsted på et ophold hos ferieværter i Danmark. I 2019 fylder tiltaget 100 år.

Vaerdier

1919-2019

Da de første feriebørn rejste ud i 1919, vidste de højst sandsynligt ikke, hvem deres ferieværter var. Tusindevis af børn drog afsted, og på en eller anden station et sted i Danmark, blev de fundet (ved hjælp af deres skilt om halsen) af de mennesker, der skulle være deres ferieværter de næste 4-6 uger. Mange feriebørn kom fra fattige hjem, og hos deres ferieværter blev de fedet op; ja nærmest "taget i pleje". Derfor hører man også ofte ordet "plejeforældre" når voksne taler om deres ferieværter fra dengang de var feriebørn.

For mange førte det til helt fantastiske oplevelser og en relation, som kom til at spille en rolle i resten af deres liv.

"....Feriebørn... Findes det endnu?"

Sydslesvigske Børns Ferierejser har forandret sig meget i løbet af de sidste 99 år. Hvert år er der ca 100 børn som besøger ferieværter, og de har typisk været i kontakt med hinanden inden de mødes, så de ikke er fremmede over for hinanden. Også opholdets længde har ændret sig. Idag er feriebørnene afsted i 1, maksimalt i 2 uger. 

Idag har opholdene en stor sproglig værdi for børnene fra Sydslesvig. Der er ingen børn der skal "i pleje". Ferieværterne får også en masse ud af at have et feriebarn. Det giver alle i familien en kulture øjenåbner og de oplever hvad det betyder, når der i skolen undervises om "Sydslesvig", nationale mindretal osv.

Jubilæums-børn og værter

Selvom vi nok får svært ved at finde feriebørn som har 100-års jubilæum i 2019, håber vi at vi kan få kontakt til feriebørn, som i 2019 har rundt jubilæum og som stadig har kontakt til deres ferieværter.

Kan du altså fejre jubilæum som feriebarn i 2019 og har du stadig kontakt til dine ferieværter, så vil vi gerne høre fra dig! Send en mail til Rejsekontoret eller ring til os.

Kontaktdata finder du her.