Til elever

Drømmer du om et udlandsophold, hvor du bliver mere moden, selvstændig og dygtig til tysk?

Erik Og George Friv 10 Klasse

NB! Vi tager desværre ikke imod flere ansøgninger i skoleåret 2022-2023.

Tag din 10. klasse syd for grænsen

Boost dine tyskkundskaber og interkulturelle kompetencer inden du starter på gymnasiet eller går i gang med en ungdomsuddannelse.

Tilbuddet henvender sig til elever fra Danmark som,

  • søger et alternativ til efterskoleophold
  • allerede har færdiggjort 10. klasse i Danmark, men har lyst til et sabbatår
  • gerne vil tage et udlandsår efter 9. klasse inden de begynder på gymnasiet eller en uddannelse

Udlandsophold under trygge forhold

Der kan være mange gode grunde til, hvorfor unge ønsker at gå i skole i udlandet i en periode. Det kan være, at man vil opleve noget nyt og spændende, at man vil komme væk fra den måske lidt kedelige, kendte hverdag derhjemme, at man vil udfordre sig selv eller at man vil møde andre med samme alder, som har en hel anden baggrund end man selv.

Som 10. klasses-elev i Sydslesvig, vil du komme hjem med flydende tysk og stærke interkulturelle kompetencer i bagagen.

Værtsfamilie eller kollegie

Under dit år i Sydslesvig vil Rejsekontoret finde en passende værtsfamilie til dig. Familiens bopæl kommer til at være din home base under opholdet. Din værtsfamilie vil også give dig en hjælpende hånd, når det gælder om at finde sig til rette i et fremmed land med et nyt sprog og en ny kultur. Du vil besøge en dansk skole, som ligger i det skoledistrikt, hvor værtsfamilien har sin bopæl. Og mest sandsynligt vil det meste af din dagligdag foregå i og omkring den by, hvor din værtsfamilie bor og hvor du har din skolegang. Derfor kan vi på forhånd ikke sige, hvilken skole du kommer til at gå på, for det afhænger af, hvor den værtsfamilie, som vi finder, bor.

Som et alternativ til værtsfamilie kan du også bo på ungdomskollegiet i Flensborg sammen med andre elever under trygge forhold. Det er et trygt sted at bo som ligger i Flensborgs smukkeste bydel med kort vej til midtbyen, offentlig transport, skolen og foreningsliv. Der er hyggelige aftenaktiviteter, fuld forplejning og dejlige værelser. Ungdomskollegiet har lukket i weekenden, med få undtagelser. Hvis du bor på ungdomskollegiet (læs mere her), så vil du have din skolegang på Duborg-Skolen (læs mere her).   

Omkostninger

Et udlandsophold som skoleelev behøver ikke at være dyrt og besværligt. Skolegang i det fjerne udland kan hurtigt blive en dyr affære, fordi der ofte skal betales studiegebyrer, flybilletter, kost og logi og hvad der ellers hører til. Det koster dog ikke noget at være udvekslingselev i Sydslesvig, bortset fra de udgifter til skolegang (bøger, buskort, hobbyer, tøj) du også ville have derhjemme (og evt. logi på kollegiet). Flere lokale banker (f.eks. de dansktalende banker Union Bank eller Sydbank) tilbyder "grænsekonto" - det er en konto hvor man både har et dansk og et tysk kontonummer. Dermed kan dine forældre overføre penge til dig uden at betale dyre gebyrer. Spørg efter en "ungdoms-konto" i banken.

Hvilken skole kommer jeg til at gå på?

Hvis du vil bo på ungdomskollegiet, er det oplagt at gå på Duborg-Skolen eller alternativt en af de andre tre Flensborgske skoler. Vil du bo hos en værtsfamilie, ved vi ikke på forhånd, hvilken skole du kommer til at gå på. Det er værtsfamiliens adresse der bestemmer det, du kommer altså til at gå på den skole, som værtsfamiliens distrikt tilhører.

Følgende danske skoler i Sydslesvig, har 10. klasse

Flensborg by:

-          Cornelius Hansen-skolen

-          Gustav Johannsen-skolen

-          Jens Jessen-skolen

-          Duborg Skolen 

Derudover i resten af Sydslesvig

-          A.P. Møller skolen (Slesvig)

-          Læk Danske Skole (Læk)

-          Sønder Brarup Danske skole (Sønder Brarup)

-          Jes Kruse-Skolen

Undervisning og skolegang

Du følger undervisningen på lige fod med dine klassekammerater og kan selvfølgelig også gå til eksamen når skoleåret er omme, hvis du vil. Du får et tysk eksamensbevis. Hvis du vil på gymnasiet i Danmark bagefter, kan dette lade godt lade sig gøre, da du kan tage ”orlov” i dét år, du er udvekslingselev i Sydslesvig, hvilket gør at du kan optages på gymnasiet i Danmark bagefter (afhænger selvfølgelig af din 9. klasses afgangseksamen). Tal med din skolevejleder om orlov.

I dette dokument kan du læse om de særlige regler for skolegang og deltagelse, der gælder for dig som udvekslingselev.

Skoleårets begyndelse og slutning kan du se under "ferieplaner" på Skoleforeningens hjemmeside.

Fritid

Vi har et rigt forenings- og kulturliv og din værtsfamilie eller skolen skal nok hjælpe dig med at komme igang med fodbold, fitness, svømning eller hvad du nu har lyst til.

Jeg er interesseret - næste skridt?

Kontakt rejsekontoret. Send os en beskrivelse (max 1 A4 side) af dig selv. Hvem er du og hvorfor vil du gerne til Sydslesvig? Ønsker du at bo hos en værtsfamilie eller synes du ungdomskollegiet kunne være spændende? Indsæt gerne et billede.

Meddel os derudover (men ikke i dokumentet om dig selv, da dette lægges på skolernes intranet) dine kontaktdata. Vi vil så lede efter en værtsfamilie.

Når der er fundet en værtsfamilie vil vi aftale en dag hvor du kommer ned og besøger værtsfamilien og skolen. Hvis du vil bo på Ungdomskollegiet, aftaler vi en dag hvor du kommer ned og besøger ungdomskollegiet og Duborg-Skolen.

Når tiden kommer og du flytter ind...

Der er nogle praktiske ting forbundet med, at du flytter til Sydslesvig.

- Dine forældre skal tjekke med jeres forsikringer, at de stadig dækker når du er i Sydslesvig.

- Du skal melde flytning på rådhuset i den kommune, du skal bo i. Dette kan ikke gøres på forhånd og ikke online.

Sygesikring

Rejsekontoret kan ikke rådgive om sygesikring, men vi har fået følgende information fra Udbetaling Damnark.

Som udgangspunkt for nedenstående retningslinjer gælder, at eleven skal være under 18 år og at forældrene er dansk sikrede.

Proceduren er:

1) Eleven frameldes folkeregistret i Danmark.

2) Eleven søger om at få det særlige sundhedskort, med afkrydsning ved man skal studere i udlandet. Her skal eleven også aflevere dokumentation fra den sydslesvigske skole om at eleven er indskrevet på skolen og i hvilken periode. (Bed derfor om denne dokumentation på skolen)

3) Herefter får eleven et gult sundhedskort (det særlige sundhedskort) og et EU-kort. Det særlige sundhedskort bruges i Danmark (akut og planlagt lægebesøg) og EU-kortet til akut lægebesøg i Tyskland. Bemærk reglerne der gælder for det blå eu-kort, læs mere her (link åbner i nyt vindue).

Bankkonto

Hvis du ønsker en bankkonto, så er der flere banker (med dansktalende personale) som tilbyder en grænsekonto til unge. Det er en konto som har både et dansk og et tysk kontonummer (smart ift. f.eks. overførsel af lommepenge, eller hvis du skal betale medlemsskab i fitnessstudie eller lign.)